Resebloggar från Travellerspoint

Vinprovning och opera

Dag 12 fredag den 24:e juli

sunny 40 °C
Se Roadtrip till Italien 2015 på millalindhs karta över resan.

Vi vaknar upp till ännu en härlig dag. Idag har vi tänkt att åka till lite vingårdar och både få lära oss om vin och få provsmaka. Vi har fått tips på hotellet om Zýme http://www.zyme.it/, och de hjälpte oss också att boka tid för provning, 15 Euro/person kostar det. Vi blir mottagna av Marco, som ska vara vår guide på turen. Zýme är ett ganska nybyggt ställe, de har en stor grotta att lagra vin i och en egen naturlig källa. Marco visar oss runt, och berättar om sina viner. Tyvärr uppfattar vi honom som en rätt dryg typ som försöker pracka på oss sina minst sagt knepiga åsikter. Till exempel är alla syditalienare lata, ekologiska viner finns inte, och socker borde förbjudas i all mat! Vi går turen runt och visst är vinkällaren maffig och arkitekturen spännande. Vi får prova ett urval av deras viner, och blir bjudna på den härliga historien om hur en av vinernas etikett blivit till. En släkting till Zýmes ägare bodde i Berlin och var konstnär, så då skulle de ta en av hennes målningar att ha som etikett. Vad de inte visste var att den abstrakta målningen som skulle kunna vara en blomma, var ett kvinnligt könsorgan! Om historien är sann eller inte, vet vi inte, men när vi vet vad det ska föreställa är det lätt att se likheten! Vi köper några flaskor vin, bland annat vagina-vinet :-)
2015-07-24_09_53_40.jpgP1000536.jpgP1000540.jpgP1000541.jpgP1000547.jpgzyme_602020_align_top.png
Tommasi är en av Valpolicellas stora vintillverkare, deras butik ligger i Pedemonte,och eftersom vi druckit flera av deras viner hemma i Sverige, så vill vi gärna besöka dem. Vi blev dock inte så imponerade av varken butiken eller personalen, vi går runt och kikar lite men bestämmer oss sedan för att åka vidare.
2015-07-24_11_39_54.jpg
Vinet vi drack igår på Locanda del Nane hette Le Marognole, och vi frågade faktiskt på restaurangen om det gick att besöka vingården. Visst gör det det, sade de och gav oss ett visitkort. Adressen knappas in på GPS:en och så åker vi dit, små slingrande vägar till en by som heter Valgatara. Det är inget stort ställe, men vilket härligt välkomnande! Eleonora kom ut på gården när vi körde in, och ville gärna visa oss runt även fast vi inte bokat tid. Hon pratade mycket bra engelska, så det var lätt att hänga med när hon förklarade. Turen tog nästan en timme, och efter det fick vi provsmaka alla deras viner nere i deras lilla men charmiga vinkällare. En stor parmesanost fanns att mumsa på och vilka viner vi fick smaka! Alla var fantastiskt goda, och det slutade med att vi handlade en hel del viner att ta hem. Det var inte ens tal om att hon skulle ta betalt för visningen! Detta blev helt klart en av höjdpunkterna på resan, vi åkte dit helt förutsättningslöst, med Zýme och Tommasi som referenser, och så blev det så trevligt och bra som det bara kunde bli! Vi fick också prata en stund med Fabio, Eleonoras man som driver gården. Han pratade nästan ingen engelska alls, men visade med gester och sprudlande italienska hur druvorna växer, och hur de kan spricka redan på vinstocken i denna värme. Vi åker därifrån med stora leenden på läpparna och en välfylld bagage! http://www.lemarognole.it/
2015-07-24_13_54_53.jpg2015-07-24_13_53_46.jpg2015-07-24_13_16_10.jpgP1000552.jpgP1000556.jpgP1000560.jpgP1000569.jpg
Vi åker ner till byn igen och hittar ett trevligt ställe att äta lunch på, Antica Osteria Paverno http://www.anticaosteriapaverno.it/ Vi åt riktigt god pasta och åkte sedan vidare till hotellet för att byta om och vila lite. När vi kom dit, hade AC:n blivit fixad, och personalen hade flyttat John & Kias saker till deras "riktiga" rum. Sakerna låg exakt som det gjorde i det andra rummet. Dessutom fick de en flaska vin för besväret. Snyggt jobbat!
Senare på kvällen kör vi den korta sträckan in till Verona. I kväll blir det ju opera! Vi har bokat bort på la Griglia, en mysig restaurang ett stenkast från arenan, som vi läst mycket bra recensioner om. Maten smakar kanonbra, vinet likaså, och bra service var det också. När vi skulle betala ställde man sig i en lång kö till ett skrivbord, där sonen (?) satt och tog betalt. Lite udda sätt men samtidigt kul!
2015-07-24_20_29_27.jpg2015-07-24_21_06_56.jpg
Det börjar hopa sig mer moln på himlen, det har varnats för åska inatt. Visst skulle det vara underbart med lite regn och åska, men vi ska ju sitta utomhus och titta på opera! Jaja, vädret kommer ju att bli som det blir... Vi letar upp vår ingång och passar samtidigt på att hyra varsin sittdyna - det är ju sten vi ska sitta på i ett par timmar! Än så länge är det inte så mycket folk som kommit, så vi hinner gå runt lite och titta. Vi sätter oss ganska högt upp, vi ser scenen rätt bra härifrån, och vi får en bra vy över hela arenan. Det mullrar lite på avstånd men inget oväder verkar komma. Mer folk fyller på och snart är det nästan fullsatt, tror det är 15 000 personer som får plats. Mäktigt drar musiken igång, vi lyssnar och njuter av vår första opera i Verona! En ung kille spelar ett underbart stycke på fiol, och får mer ovationer från publiken än någon annan. Kanske är han en kändis i operavärlden? Ett par timmar gick snabbt trots hård stentrappa och minimal operakunskap. Ingen åska blev det heller. Vi åker hem till hotellet runt ett-tiden.
P1000573.jpgP1000574.jpgP1000582.jpgP1000585.jpgP1000594.jpgP1000615.jpg

Författat av millalindh 08:19 Arkiverat i Italien Tagged verona opera italien vinprovning road_trip_till_italien_2015 bistecca amarone ripasso valpolicella

EpostinläggFacebookStumbleUpon

Innehåll

Var först att kommentera detta inlägg

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Login