Resebloggar från Travellerspoint

Afsluitdijk och Bremen

semi-overcast 21 °C
Se Roadtrip Holland 2023 på millalindhs karta över resan.


Vi börjar som vanligt dagen med frukost, idag något lyxigare än vi brukar. Här står man o gör Egg Benedictine och andra specialgjorda äggrätter, det finns mimosas och allt serveras i den stora Kurzaal, salen med det magnifika taket och den stora kupolen. Den har använts till opera och konserter, bland annat den kaotiska Rolling Stones-spelningen 1964. Tydligen var publiken helvild, exalterade att se bandet, Stones spelade en enda låt och sedan bröt polisen strömmen. De försökte spela ett tag till men blev till slut tvungna att avbryta. Det blev kaos i publiken, och kastade stolar, rev tapeter och förstörde massor.

Vi åker norrut i ungefär en och en halv timme, förbi Schiphol och Amsterdam, enorma växthus och platta landskap, ut på den tre mil långa skyddsvallen Afsluitdijk. Den byggdes på trettiotalet för att skydda stora delar av landet från översvämningar. En rad katastrofer har skett under åren och även fast man nu har vallen är det ändå inte tillräckligt för att skydda mot nutida klimathot. Den byggs därför fortfarande ut. Vallen avgränsade en stor vik från havet, som nu är insjön IJsselmeer. Hmm, varför skriver man både I och J med stor bokstav? Det kollas upp och vi lär oss att IJ faktiskt är en lokal bokstav, typ som Y, och uttalas aj. Så därför blir såklart båda bokstäverna versala. Jahapp, där ser man! Vi stannar vid slutet av den långa vägen, på Wadden Centre. Här finns interaktiva utställningar för både stora och små, filmer och annat kul. Tyvärr är det mesta på holländska, så vi hoppas att vi har förstått allt rätt. Det visas bland annat hur man tar hand om fisk- och fågellivet, hur vallen byggdes, hur slussarna fungerar och olika sätt att utvinna energi på häromkring. Vindkraftparken ger ström till en halv miljon hushåll till exempel, och man experimenterar med söt- och saltvattensenergi. Afsluitdijk ingår också i världsarvs-området Wadden Sea/Vadehavet, ett område som sträcker sig upp till Danmark, här är tidsvattenskillnaden markant. Vi går upp på taket och kollar utsikten, sedan hoppar vi in i bilen för att åka och äta lunch.

4391acd0-26c4-11ee-8758-f7fd38698bf6.jpgIMG_20230719_123516.jpgIMG_20230719_113310.jpg

Lunchstoppet blir i den närliggande lilla staden Sneek. Vi har länge varit sugna på fish & chips, och googlar lite och hittar La Bamba, som ska vara bra på just det. Vi åker in i staden och letar upp stället. Det har knallgula markiser så det syntes bra var det låg! Det verkar vara ett populärt ställe för lokalbefolkningen, vilket alltid brukar vara ett bra tecken. Det är ett litet ställe, man beställer och väntar på maten som friteras på löpande band. Vi beställer vad vi tror är rätt, men inser sedan att vi beställt chicken nuggets istället, haha, ja det går ju bra det med. Vi kunde ju ha frågat, men nädå, man ska ju såklart verka världsvan... Pommes fritesen serveras i stora gula pappstrutar, riktigt bra street food och vi är absolut nöjda fastän det inte blev fisk. Vi tar en tur runt i staden, som verkar riktigt mysig med bilfritt centrum, massor av butiker, folk, cyklister, restauranger och fik. Vi kikar lite och hoppar sedan in i bilen, nu har vi knappt tre timmar till Bremen.

IMG_20230719_131627.jpgIMG_20230719_132736.jpg

Hotellet Achat Bremen ligger nära centrum och vi kommer precis när det är happy hour i hotellbaren, så medan vi väntar på att grabbarna parkerar bilen en bit bort, tar vi varsin Aperol Spritz! När alla kommit och drinkarna är uppdruckna går vi upp till rummen för att bli av med väskor och fixa till oss lite. Vi bokade superiorrum, det skilde inte så mycket i pris. Rummen är rymliga och fina, riktigt nice! Soffa, flera fåtöljer, två tv-apparater, två handfat. Vi går ut och iväg genom Altstadt ner mot floden, här har vi förstått att det ska finnas en massa biergarten, vilket är exakt vad vi vill ha ikväll. Det visar sig att vi spanat rätt, området här är fullt av olika biergarten, man ser nästan inte var den ena slutar och den andra börjar. Det har regnat nyss, så delar av serveringarna är fortfarande blöta, men under parasollen verkar det funka bra att sitta. Vi går en liten bit och väljer en där det är nästan fullt och vi ser tyska äldre herrar sitta och dricka bärs. Det brukar vara ett gott tecken på att det är ett genuint ställe. Det heter Paulaner's an der Schlachte och Schlachte verkar vara namnet på den här strandpromenaden. Vi beställer in varsin Paulaner öl, lite olika sorter för att prova. Bäst gillar vi deras dunkel. Vi behöver ju äta också, det luktar jättegott och menyn är klassiskt tysk - schnitzel i olika varianter, sauerkraut, kyckling, korvar. Vi väljer lite olika rätter och mums, vad gott. Vällagat och bra. Vi avslutar med kaffe och en Amaro del Capo innan vi går hem mot hotellet igen. Vi sätter oss en stund i hotellbaren och pratar en stund med ett trevligt svenskt par från Göteborg, som också är ute på roadtrip.

IMG_20230719_175019.jpgIMG_20230719_195232.jpgIMG_20230719_201351.jpgIMG_20230719_212413.jpg

Författat av millalindh 13:52 Arkiverat i Nederländerna Tagged bremen tyskland schnitzel aperol sauerkraut utsikt världsarv biergarten roadtrip_till_holland_2023 nederländerna

EpostinläggFacebookStumbleUpon

Innehåll

Var först att kommentera detta inlägg

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Login