Resebloggar från Travellerspoint

Autobahn norrut, Gera

sunny 30 °C


Vi lämnar Hotel Rauzi lite innan nio, och har nu en lång bildag framför oss. Det är söndag och lastbilsfritt på Autobahn, så planen är att komma så nära Berlin vi kan idag. Dessutom är ju mycket stängt på söndagar så det passar jättebra med en resdag just idag. Det är behagligt svalt här i Alperna, 18 grader på morgonen, soligt och fint. Vi styr mot Mezzolombardo där vi går på motorvägen mot Brenner-passet. Kvart i elva stannar vi till för att sträcka på oss lite och köpa vignetten för att få köra på de österrikiska motorvägarna, och strax efter kör vi över gränsen till Österrike. Än så länge har trafiken löpt på bra men det är värre åt andra hållet. En timme och en kvart senare har vi passerat landet och åker in i Tyskland. Vi väljer att åka av från den planerade rutten på A9 eftersom det är mycket vägarbeten och stau där. Det verkar vara året för broreparationer i år, varje vägarbete verkar inkludera en bro som ska byggas eller repareras! Strax norr om München går vi på rätt väg igen. Vi behöver luncha lite och för att inte spilla för mycket tid tar vi av vid första bästa vägkrog och får en hamburgare i magen samtidigt som vi kollar in trafiken i luften, vi sitter i närheten av Münchens flygplats. Nu är det betydligt varmare, ca 30 grader och strålande sol. Runt om är det moln på alla håll, men där vi åker skiner solen hela tiden, lyx! Det är mindre och mindre köer ju längre norrut vi kommer, men söderut är det fortfarande mycket bilar. Ett litet kaffestopp får det bli framåt eftermiddagen. Tiden i bilen använder vi till att mumsa godis, läsa dagens Wikipedia-artikel (om tidmätningens historia, så nu kan vi lite om det!), skriva och sedan högläsa bloggen, kolla upp staden vi ska stanna i ikväll, Gera, o en massa annat.
IMG_20220724_141202.jpgIMG_20220724_170229.jpg
Vi styr av motorvägen och in till Gera, mellan Nürnberg o Leipzig typ, där vi bokat rum i natt. Vi har läst att staden är gammal och blev stad redan 1327. Tydligen skövlades Gera 1639 av svenska soldater i det trettioåriga kriget, då en stor del av staden brändes ned. Vi kanske ska hålla tyst om att vi är från Sverige, haha! Vi hittar parkering precis utanför Mercur Hotel Gera och checkar in. Klockan är typ sex på kvällen nu, så vi går ut nästan direkt. Först går vi ned mot floden, som verkar så pass varm att folk badar i den. På en bro över floden är det en pop-up-uteservering, med trubadur o allt. Dock blir det lite varmt att sätta sig där redan nu, tror vi, så vi går till en krog precis vid brofästet istället, Lummersches Backhaus. Det finns inga bord lediga för att äta, men att ta varsin öl går bra, och det smakade gott efter en lång dag i bilen.
IMG_20220724_180943.jpgIMG_20220724_180806.jpgIMG_20220724_180800.jpgIMG_20220724_181551.jpg
Vi går tillbaka över bron igen och in mot stan. Vägen tar vi förbi ett gammalt orangeri med en stor trädgård, ner mot järnvägsstationen och strax efter hittar vi ett ställe vi såg något tips om. Det verkar stängt idag (det är ju söndag...) men precis bredvid ser det ut att vara öppet. Downtown heter det, och vi slår oss ned o kollar in menyn. Wienerschnitzel med svampsås, resp gratinerad spätsle blir det till mat. Dryckeslistan är otrolig, här finns massor att välja på, öl i mängder av varianter, flera sidor alkoholfria alternativ, massor av drinkar, cocktails, fem sidor med te-varianter, två hela sidor med olika absint, och så vidare, ojoj. Det enda de typiskt nog inte har något bra utbud av är vin, typ bara 15 sorter totalt, utan producent eller år. Well well, det får bli öl till maten idag helt enkelt. Maten smakar toppen, ser inte så spännande ut på bild förstås. Efter en kaffe går vi tillbaka mot hotellet och kollar på vägen in både fallfärdiga och jättefina hus. Vi sätter oss en stund på terrassen, snackar lite och kollar på fladdermössen som kvickt flyger förbi precis ovanför oss.
IMG_20220724_193305.jpgIMG_20220724_193313.jpgIMG_20220724_193330.jpgIMG_20220724_203944.jpg

Författat av millalindh 07:19 Arkiverat i Tyskland Tagged tyskland bro ol autobahn stau åska alperna wienerschnitzel road_trip_till_italien_2022 gera

EpostinläggFacebookStumbleUpon

Innehåll

Var först att kommentera detta inlägg

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Login