Resebloggar från Travellerspoint

Mot Levanto och Medelhavet

Dag 3 Onsdag den 15:e juli

sunny 40 °C
Se Roadtrip till Italien 2015 på millalindhs karta över resan.

Vi käkar en snabb frukost, och packar in oss i bilen igen. Idag kommer vi äntligen att nå Medelhavet! Rutten går via A4 mot Breschia, lång kö på Autostradan så vi viker av på lite småvägar till nästa motorväg, A21 och sedan A1 mot Parma. Nära Parma blir det en till kövarning i GPS:en (smart apparat!), det passar oss perfekt att åter åka av på mindre vägar eftersom vi också börjar behöva stoppa något i magen. Vi hittar en liten pizzeria precis bredvid landsvägen, mums - årets första pizza i Italien! Cikadorna låter otroligt mycket här...
Vi åker vidare vid ett-tiden, över Appeninerna mot La Spezia, en ganska stor ort vid kusten på Italienska Rivieran. Vi viker dock av innan La Spezia, vänder något norrut med slutdestination Levanto, som ligger precis norr om Cinque Terre. Härliga serpentinvägar blir det när vi viker av från motorvägen! Långt nere i dalen framför oss breder havet ut sig, och inne i viken skymtar vi staden, inklämd mellan bergssidor med olivodlingar. Hotellet vi ska till heter Hotel Dora, och det är det enda på vår resa som vi har bokat redan hemifrån. Eftersom Levanto ligger så nära populära Cinque Terre så har många denna ort som utgångspunkt för vandringarna mellan de fem små byarna. Här är varmt o skönt, havet är bara ett par hundra meter bort. Vi installerar oss lite snabbt på rummen, och byter om till strand-outfit. Nu ska vi premiärbada! Det är en stenig strand dit vi går, men vattnet är underbart varmt, och vi njuter o har det gött, tills vi ger upp för dagen och går tillbaks till hotellet o byter om för att gå ut o käka lite mat.
2015-07-15_15_13_31.jpg2015-07-15_15_50_59.jpg
John & Kia har varit i Levanto tidigare,och vet om ett par ställen som ska vara bra. Det ena bokar vi bord på till i morgon kväll, och idag väljer vi pizzeria Bruna som middagsrestaurang. Såklart tar vi en tur runt staden först, ser på gränder och gamla hus, hittar trädgårdar med underbara fruktträd med apelsiner, citroner, kiwi(!) mm.
2015-07-15_17_32_17.jpg2015-07-15_19_32_31.jpg
En liten apertivo måste man ju ta här, de allra flesta italienska barer anammar seden att mellan ca kl 18 och 21 erbjuda drinkar med lite gratis tilltugg. Detta för att man äter så sent, man vill ha något litet i magen, och framför allt är det ett härligt sätt att umgås på. Vi hänger självklart på traditionen, och tar varsin Aperol Spritz på en bar i närheten av pizzeria Bruna. Sitta i solen o njuta av en drink och goda italienska delikatesser tillsammans med goda vänner - det är livet på en pinne, det! Kanhända att vi tar en drink till?
2015-07-15_20_08_08.jpgP1080967.jpg
Till pizzerian är det kö, den verkar populär - stället bredvid har inte alls så mycket folk. Känns som att vi valt rätt. Det tar inte så lång stund innan vi erbjuds ett bord inomhus och innan vi ens hunnit beställa maten så blir ett bord på uteserveringen ledigt. Underbart goda pizzor, och gott lokalt vin slank ner lätt som en plätt. Det är mycket rörelse även så här sent, så när vi är klara tar vi en lite promenad runt gamla stan och hittar t ex ett gammalt handelshus från 1200-talet, och en medeltida borg. Vi vandrar runt och hamnar i små, trånga gränder. Från en lägenhet hörs dunkande musik - vi blir nyfikna förstås och när vi kommer fram till porten har någon humoristisk italienare satt upp en skylt:
P1080969.jpg
Så vi valde att inte gå in - Kia och jag vill ju inte lämna grabbarna ensamma, haha :-) Vi gick vidare i gränderna och via lite trappor och genvägar var vi framme vid hotellet igen. Nattinatti!

Författat av millalindh 11:27 Arkiverat i Italien Tagged italien aperol road_trip_till_italien_2015 levanto

EpostinläggFacebookStumbleUpon

Innehåll

Var först att kommentera detta inlägg

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Login