Resebloggar från Travellerspoint

Olivolja, pasta och serpentinvägar

sunny 32 °C
Se Roadtrip till Italien 2017 på millalindhs karta över resan.


Vi tar en liten sovmorgon idag - det är ju ändå semester! Kvart i elva ger vi oss iväg söderut mot Cinigiano. Vi har fått tips från Andrea om bästa slaktaren, bästa olivoljan och en pastafabrik. Macellerian, slaktaren, ligger i Sant'Angelo Scalo. Typiskt nog så har de semesterstängt just denna vecka, så vi får åka vidare. Det är soligt och skönt även idag, 32 grader varmt. Vi ska nu leta upp stället som gör olivolja, Salustri www.salustri.it, en familjeägd gård sedan 3 generationer. De gör både olivolja och vin, samt driver en agriturismo. Det ligger i Poggi del Sasso, La Cava, utanför Cinigiano. Det är inte helt enkelt att hitta dit och när vi till slut finner det så är det ingen där. Vi inser att det såklart hade varit fiffigt att ringa och boka tid först... men det står ett telefonnummer på dörren och efter att på knackig italienska förklarat vårt ärende så kommer en trevlig tjej in och plockar fram bröd och olja. Mmm den är lite frisk och nästan gräsig i smaken, den var riktigt god. Vi blir även bjudna på deras vita vin, Narà, gjort på Vermentinodruvan. Gott, fräscht med lite citrustoner. Detta blir gott att sippa på vid poolen! Vi köper både olivolja och vin, tackar så mycket för att de tog sig tid att hjälpa oss, och åker vidare.
20170715_121409.jpg 20170715_120052.jpg
90_20170715_120702.jpg
Vi väljer slingriga, hisnade sepentinvägar mot Arcidosso, där vi stannar och handlar lite. Nu börjar vi bli lite lunchsugna, så vi stannar i närliggande Castel del Piano, men det var knappt något folk ute på stan, det verkade väldigt sömnigt, så vi åker igen, nu är det inte så långt kvar till pastastället i Spedoletto, Mulino Val d'Orcia www.mulinovaldorcia.it. Här gör man lokalt, stenmalet mjöl och även både färsk och torkad pasta. Vi kikar runt i den pyttelilla shopen och köper 2 paket färsk Pici-pasta med oss. Vi ser på vägen ut att det ryker rejält från ett skogsområde på ett berg långt söderut. Usch, hoppas att det går bra där!
20170715_145232.jpg F009BADBB2E833FCBA940FECC6A3E6FE.jpg
Klockan är tre och ingen lunch än! Magen kurrar och eftersom vi är nära Bagno Vignoni tar vi oss lätt dit. När vi var här sist i måndags, såg vi en liten mysig restaurang som var med i Guide Michelin, Osteria dei Leone. Men de hade stängt på måndagar, så vi kunde inte luncha där. Men nu tänker vi att det skulle passa bra med en god pasta eller något liknande. Gissa vad? De har siestastängt och öppnar inte förrän ikväll! Oh well. Det är inte mycket öppet såhär dags i byn men vi hittar ett litet ställe, La Bottega di Cacio labottegadicacio.it. Här köper vi 2 stora panini och 2 tallrikar med blandad ost och chark och delar på allihopa. Mycket gott, det låter som lite men det var mycket mat! Precis utanför har de en ölfestival i helgen, med många lokala mikrobryggerier och när. Eftersom det är mitt på dagen så är det lite glest med folk, men det kommer några hojåkare och ett helt gäng med gamla militärjeepar rullar in på parkeringen när vi åker så det kommer säkert att bli välfyllt på festivalområdet ikväll.
90_20170715_152307.jpg 20170715_152311.jpg
Vi stannar i Montalcino och handlar det sista vi behöver och åker "hem" till Montecaprili och poolen! Skönt att doppa sig och relaxa lite efter en lång dag i bilen. Ikväll blir det portugisiska hamburgare (välkryddad stekt benfri fläskkotlett i en fralla), sallad och Capresesallad. Mums!
90_20170715_210013.jpg

Författat av millalindh 07:07 Arkiverat i Italien Tagged berg italien toscana montalcino ol vinprovning sol_och_bad serpentinvägar roadtrip_till_italien_2017 montecaprili bagno_vignoni pecorino olivolja

EpostinläggFacebookStumbleUpon

Innehåll

Var först att kommentera detta inlägg

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Login